Waarom filet americain op een warm broodje niet veilig is

Wat is filet americain eigenlijk

Veel mensen eten graag filet americain op een broodje. Filet americain is rauw rundvlees dat wordt gemalen en gemengd met kruiden en soms ei. Je vindt het vaak op feestjes, tijdens de lunch of op een vers belegd broodje bij de bakker. Filet americain is zacht van smaak en makkelijk te smeren. Toch kleven er een paar risico’s aan het eten van dit product, vooral als je het verwarmt.

Waarom warmen mensen filet americain soms op

Sommige mensen houden van een warm broodje tijdens de lunch. Zij leggen dan filet americain op een vers afgebakken broodje uit de oven of onder de grill. Het idee is dat de filet americain een beetje smelt en nog zachter wordt van structuur. Het lijkt misschien lekker, maar dit kan voor problemen zorgen. Rauw vlees hoort namelijk koud gegeten te worden, niet verwarmd.

Wat maakt filet americain op warm broodje gevaarlijk

Zodra filet americain wordt verwarmd, kan het product gevaarlijk worden. De reden is dat bij het verwarmen niet altijd de hele filet americain goed heet wordt. Bacteriën in rauw vlees, zoals listeria of salmonella, gaan pas dood als het vlees goed en helemaal verhit wordt. Maar het vlees op een warm broodje wordt vaak alleen lauw. Dit geeft bacteriën juist meer kans om zich snel te vermenigvuldigen. Daarom is filet americain op warm broodje gevaarlijk volgens voedselveiligheidsexperts. Vooral voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een lagere weerstand kan dit ernstige gevolgen hebben.

Hoe kun je filet americain veilig eten

Als je graag filet americain eet, houd het dan altijd koud. Eet het direct uit de koelkast en laat het niet te lang op tafel staan. Filet americain is veilig zolang het goed gekoeld blijft en je het niet opwarmt. Wil je toch een warm broodje met vlees eten, kies dan voor gebakken gehakt, een hamburger of plakjes gebraden vlees. Deze producten zijn gaar en kunnen zonder risico opgewarmd worden.

Veelgestelde vragen over filet americain op een warm broodje

Waarom is filet americain opwarmen niet veilig? Filet americain bevat rauw vlees en als je het opwarmt wordt het vaak niet warm genoeg. Hierdoor kunnen bacteriën zich sneller verspreiden en kan je er ziek van worden.

Wie moet extra oppassen met filet americain? Mensen die zwanger zijn, jonge kinderen, ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid krijgen sneller klachten na het eten van verwarmde filet americain.

Hoe bewaar ik filet americain het beste? Bewaar filet americain altijd in de koelkast, bij maximaal vier graden. Eet het liefst alleen verse filet americain en let op de houdbaarheidsdatum.